Jednou z výhod hydroponie je její fyzická nenáročnost oproti půdnímu pěstování, kde je pro vypěstování kvalitní zeleniny nutné udělat řadu úkonů během celého roku. Během vegetačního období se nevyhnete takovým pracím jako jsou například rytí, kypření, plečkování, mulčování, pletí anebo velmi důležité a pracné jednocení, bez kterého dostatečně velkou mrkev nebo ředkvičky nelze vypěstovat. Nemusíte dodržovat i často velmi komplikovaný osevní postup, který je při půdním pěstování pro vypěstování širokého plodinového spektra nezbytný, ale přesto zbytečně vysiluje půdu. V neposlední řadě se dá poukázat i na problematiku manipulace s půdou. Většinou jde o těžkou a špinavou práci, která potřebuje dostatečný prostor pro možné přesazování rostlin z již vyžilých půd, a vyžaduje přemisťování litrů nové zeminy, které musí být správně skladovány, aby se v ní nezačali množit škůdci.
V rámci hydroponie se můžeme všem těmto nepříjemným pracím vyhnout. Rostliny jsou většinou pěstovány na vyvýšených místech, takže se člověk při sběru plodů nemusí tolik ohýbat. Díky faktu, že jsou rostliny pěstovány prakticky přímo ve vodě, odpadá problematika nepříjemného pletí (jelikož plevele nemají kde vyrůst) stejně jako čištění plodin od zeminy předtím, než mají být dále skladovány. U hydroponicky pěstovaných pokojových rostlin se výrazně snižuje nutnost přesazování (některé rostliny nemusí být dokonce přesazovány vůbec). Jak již bylo řečeno, v hydroponii můžeme pěstovat každý rok stejné monokultury, jelikož se nemusíme bát půdních chorob a škůdců, které se mohou při běžném pěstování přemnožit.